Januari mörkret faller….

Vi har haft en dyster vecka då det har varit 2 självmord och 1 mord i denna lilla by. Tydligen är detta ett rätt vanligt januari mönster och byn har blivit väldigt påverkade av händelserna också denna gång.

Här på östkusten finns dock inga fasta psykologer och befolkningen bara accepterar alla dessa tragedier, det blir vardagsmat och man pratar inte om det även om det påverkar folk något enormt.

Så en grupp frivilliga vill ropa upp om att man måste prata och stoppa alla dessa tragedier. Därför blev det anordnat ett fackeltåg genom byn igår kväll och vi var många som trotsade både snöstorm och kyla.   Borgmästaren och ett team av psykologer flög in från Nuuk över inlandsisen och gick med i fackeltåget och höll tal. Även lillasystern på 11 år ställde sig upp inför församlingen och berättade modig om hur hon hittade sin storasyster död på morgonen.

Det hela avslutades med att alla sjöng Amazing Grace på grönländska.

Vackert, tankeväckande och stämningsfullt i bitande kyla.

Links:
http://knr.gl/da/nyheder/tasiilaq-holdt-fakkeloptog-efter-tragedier (Dansk)
http://arcticjournal.com/culture/2845/wholl-stop-pain (English)
http://sermitsiaq.ag/tasiilaq-borgerne-taendte-haab-i-bidende-snestorm (Dansk)

 

 

5 reaktioner på ”Januari mörkret faller….

 1. Linda

  Fy vad tråkigt att vara med om… Jag vet att du berättat att det är vanligt.. Men svårt att vara i det. O den lilla tösen… usch vilken tragedi. Ta han om er ❤️❤️❤️

  Liked by 1 person

 2. Hans Jørgen

  Jeg har tænkt på jer i de seneste dage efter at have læst om de tragiske begivenheder i det lille og tætte samfund. Selv om det desværre ikke er første gang, der indtræffer tragiske hændelser i Tasiilaq, må det virke meget voldsomt på alle, når omfanget bliver så voldsomt og koncentreret som denne gang.

  Men grønlænderne i de små samfund er fra gammel tid besjælet af en stærk fællesskabsfølelse (som vi burde tage ved lære af i de øvrige nordiske lande), og det blev flot manifesteret med fakkeltog mm.

  Jeg håber, at familien kommer godt videre efter disse oplevelser, som I – og byens øvrige borgere – godt kunne have været sparet for.

  Mange hilsner
  Hans Jørgen

  Liked by 1 person

 3. Åsa

  Fruktansvärt, vilken tragedi, stackars syster och familj, hoppas de kan gå vidare och att man fortsätter jobba med dessa problem ännu hårdare. Fint med ett fackeltåg…..alla måste ha blivit väldigt berörda!
  Tänker på er i ert i ett helt annorlunda samhälle!
  Sköt om er!

  Liked by 1 person

 4. Ewa Forsberg

  Åh, vad trist och hemskt för de familjer som det rörde och naturligtvis för alla runt dem Känns ändå som att byn vill göra något och att komma samman är ju en bra start och fackeltåget var ju fint och en bra idé
  Hoppas att Filippa, Elliott och Viggo tar det bra men de är ju förnuftiga barn med förnuftiga föräldrar så det gjorde de säkert
  Kramar till Er alla från oss alla
  Ps: så fint att vi får/kan se er på tv men åh, vad vi längtar efter att få träffa er

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s