Filmtajm… och hur tiden går.

I går kväll hade vi en ”Throwback Tuesday” och tittade på familjer på äventyr, avsnitt 4. Det har verkligen hänt mycket sedan film folket var här :).

16298943_10154742422351690_7576119216002515895_n

Barnen satt och skrattade åt sig själva, deras kommentarer och reaktioner. När vi frågade dem om de kände likadant nu som när de blev filmade fick vi ett rungande NEJ som svar. Det är klart att de saknar Sverige, sina vänner och familj, det gör vi alla lite då och då. Språket har barnen vågat att föröka lära sig och kan förvånansvärt mycket. De har hittat vänner och även om vissa dagar är jobbiga så är de flesta bra. Men det viktigaste av allt är nog att de blivit starkare som individer och vi som familj.

Igår fick vi hem ett brev från skolan om att Viggo ska på inskrivning i skolan måndag inför skolstarten i augusti. Inskrivningsdagen är nästan lika stor som själva skolstarten här i Grönland och man ska anordna kaffemik, ha på sig anorak och kamiker.  Han är verkligen redo till att börja i skolan så han är superspänd inför måndag. Vi har anoraken men kamikerna letar vi fortfarande efter. Lite svårt dock att framskaffa eftersom vi inte visste något om inskrivningen förrän i går 🙂

Alla inbjudningar här sker med max en veckas varsel… så man ska verkligen vänja sig vid att inte planera så långt i förväg och att ha mycket tålamod med allt man gör är ett krav här. Kanske blir det svårast för oss att acklimatisera oss när vi flyttar tillbaka till Sverige igen en dag.

Filippa är med i ett Erasmus utbytes projekt med en skola i Frankrike vilket innebär att de franska barnen kommer hit i mars och planen är att eleverna från Tasiilaq ska resa till Frankrike nästa vår. Barnen får extra lektioner i engelska och i klimat förändringarna och det är meningen att de också ska också lära sig lite franska. Hon har fått väninnor och börjar att inse att även om det är jobbigt att ”mamma oftast är positiv” så blir livet roligare och det är lättare att träffa folk om man har ett öppet sinne och försöker se livet från den positiva sidan.

Vi spolade vår trädgård i över en vecka i januari och fick en fin liten is plätt i hopp om att göra ett ställe var Elliott kan skjuta lite med sin klubba och puck… men så en kväll kom en piteraq och när vi vaknade på morgonen hade vi över en meter snö som täckte is plätten. Barnen gick ut och byggde ett par snökojor på ”isbanan” istället. Men nu har han och några kompisar har börjat skotta för att få fram is plätten igen. Vi vuxna är i kontakt med kommunen och försöker få dem till att göra en ishockey bana. Det är tur att vi fått lära allt om tålamod de senaste månaderna, för här går alla processer mycket låååångsamt, men vi ger INTE upp förrän ishockey banan finns i byn.

filippaviggoelliottisbjorn

I förra veckan kom solen så högt upp att vi skymtade den bakom bergen och glädjen spred sig…det betyder ju nu vänder det och dagarna börjar bli längre. Det är fantastiskt att så lite det krävs för att bli glad. En skymt av solen och leendet klistrar fast sig på läpparna. Naturen ser helt annorlunda ut när solen smeker den.

Vi ser verkligen fram emot våren för vi har fått besked om besök till Tasiilaq av familj och vänner i mars och hela april.

5 reaktioner på ”Filmtajm… och hur tiden går.

 1. Ewa Forsberg

  Vad härligt att höra ifrån er igen och jättekul att barnen känner sig mer tillrätta nu och att de fått vänner
  Vi håller tummarna för att kommunen kan fixa en hockeyrink till nytta och glädje inte bara för Elliott utan även för de andra barnen i byn Det behövs ju inte varit superlyxigt utan det räcker med en tillräckligt stor ”isplätt” med en enkel sarg runt
  Vi följer er varje tisdag härhemma i SVT och i veckan var det 3:e inslaget och alla vill kolla så barnen är jättesnabba ut från hockeyträningen på tisdagar för att de ska hinna hem till kl.20
  Må gott och många kramar till er alla i er familj från oss alla i vår familj
  Ps. fick Elliott mitt Grattismail?

  Liked by 1 person

 2. Nada Korac

  Finaste barnen, roligt att de känner att det blir bättre och bättre.
  Till slut de kanske inte vill flytta tillbaka? Alla följer er på TV1 och frågar ofta om hur ni har det nu.
  Det blir så spännande att själv se hur det är hos er. Kan inte vänta.
  Ha det bäst och många pussar och kramar fr mamma

  Liked by 1 person

 3. Christian Fensbo

  Tillykke med jobbet i Nuuk Thomas det er sikkert velfortjent.
  Nu tilbage til ”storbyen” – du må endelig hilse Naaja fra Familien Fensbo i Sverige. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s